torsdag 9 oktober 2008

Tedags för dystra själar...

Titeln kanske känns igen från den andra boken i serien om Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå av Douglas Adams? En för övrigt helt underbar bok som får mig på väldigt gott humör. En sak som däremot kan göra mig dyster är att det finns så många människor som tror på ”hokus-pokus” och ”holistiska” behandlingsmetoder inom alternativsjukvården. Jag tänker här närmast på den i mina ögon förkastliga Homeopatin.

För er som inte vet vad Homeopati är så kan den kort beskrivas som en behandlingsmetod som fantiserades ihop av en viss Samuel Hahnemann vid slutet av 1700-talet, där idén är att bota sjukdomssymptom (symptomen, inte själva sjukdomen) enligt principen ”lika botar lika”. Denna i sig befängda idé går ut på att ett ämne som framkallar ett symptom (tex. feberfrossa) hos en frisk person, skulle kunna bota en sjuk person som har samma symptom! Smart va? Att detta ämne sedan skall spädas ut till absurdum för att få avsedd effekt får ju det hela att framstå ännu mer löjeväckande i dagens upplysta samhälle. Vi kör ett litet räkneexempel på denna utspädning:

Tänk dig att du brygger dig en kopp med gott te, säg 5dl. Sedan blandar du ut din tekopp i 49,5 liter rent vatten. Detta gör att du får en blandning som innehåller 1% te . Sedan tar du 5dl av denna utspädda blandning och blandar ut den i ytterligare 49,5 liter vatten. Då får du bara 0.01% te kvar... Nästa gång du upprepat samma procedur får du bara 0.0001% te osv.. gör nu detta 100 gånger så kanske du kan räkna ut hur mycket te som blir kvar när du tar 5 dl av den slutliga utspädningen? Du ska ha en väldig tur om du får ens en enda ursprunglig molekyl som kommer från tebladen! Klassisk homeopati i sitt esse!!! Say no more!!

Inte ens Hahnemann själv kunde förklara hur i hela värden detta kunde fungera. Till saken hör att ingen kan förklara det, av den enkla anledningen att det fungerar inte! Det KAN helt enkelt inte fungera. Alla vetenskapliga undersökningar som har gjorts och visar på någon som helst effekt av homeopatika, drar slutsatsen att det är antingen slumpen eller den berömda placeboeffekten.

Visst, det är upp till var och en att dricka utspätt vatten i tron att de ska bli friska, men när man ger homeopatiska ”mediciner” till sjuka djur blir jag riktigt irriterad. De stackars oskyldiga djuren kan ju inte få någon placeboeffekt av de verkningslösa preparaten. Lägg ned, gör om, gör rätt!!!

Nu ska jag ta mig en kopp te....

Inga kommentarer: