Visste du att: Naturligt inte är bra? I alla fall inte automatiskt. Om ”naturligt” avser ämnen som förekommer i naturen och används till mat eller i andra produkter avsedd att konsumeras av människor så stämmer det inte. Det finns väldigt många ämnen i naturen som är avsevärt olämpliga och även direkt livsfarliga. Bara för att det kommer ifrån naturen så är det inte ”bra”.
Många gör även den felaktiga motsättningen mellan ”Naturliga
ämnen” och ”Kemiska ämnen”. Det finns ingen sådan motsättning. ALLT består av
kemiska ämnen. Vissa kemiska ämnen är både nyttiga och livsnödvändiga, till
exempel vatten eller salt. Det finns naturligtvis farliga och giftiga kemiska
ämnen också, men bara för att ordet ”kemi” är inblandat betyder det inte
automatiskt att de är det.
Eller menar man kanske att alla ”konstgjorda” ämnen är
farliga? Det stämmer ju inte heller. Många konstgjorda (”syntetiska”) ämnen är
ju rena kopior av de ”naturliga”, både de giftiga och de nyttiga.
Jag misstänker att det även finns en hel del människor som
blir rädda för att någonting blir benämnt med sin kemiska beteckning eller ännu
värre med sin kemiska formel. Det låter konstigt, då måste det ju vara farligt?
”Divätemonoxid” låter ju livsfarligt eller hur? Det är vanligt vatten! Livsmedelstillsatsen
E392? Giftigt? Nä, inte direkt. Den består av extrakt av Rosmarin.
Pyssel och knåp:Så här gör man en jordgubbe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar