fredag 7 december 2012

Visste ni att...? #2: Biodynamisk odling är mumbojumbo.


Visste ni att: Biodynamiskt jordbruk är mumbojumbo? Rudolf Steiner var en österrikare som i början av 1900-talet hittade på en ”andevetenskap” som han kallade för antroposofi. Mycket snurrigt har sitt ursprung ur denna sk. vetenskap och där ibland det som kallas för biodynamisk odling. Många människor blandar ihop detta med ekologisk odling och andra mer ”naturliga” sätt att föra jordbruk på. Många idéer inom den biodynamiska odlingen återfinns i och för sig i andra alternativa metoder av jodbruk, men de flesta filosofierna bakom metoden är rena fantasier.

Bland andra fantastiska idéer återfinner vi de biodynamiska preparaten med vilka man gödslar eller behandlar jord och grödor. Dessa framställs på de mest fascinerande sätt. Till exempel har vi preparat nr 500 som består av kodynga som får förmultna inuti ett nergrävt kohorn. Preparat 505 som består av mald ekbark som grävs ned i skallen av ett husdjur. Preparat 506 består av maskrosblommor förvarad i den nedgrävda bukhinnan från ett valfritt nötkreatur. Hur länge och när dessa skall ligga nedgrävda varierar, men de ska tydligen samla ”kosmiska krafter” beroende på hur planeterna står och så vidare. Hur nu dessa preparat har någon som helst effekt på odlingen kan vara svårt att förstå, och ännu svårare för de biodynamiska odlarna att förklara.

Det finns idag vuxna människor som håller på med biodynamisk odling och som säljer sina produkter till kunder som inte känner till den stolliga filosofin som ligger bakom.

Här kan ni läsa mer om antroposofi och om biodynamniskt jordbruk.

Inga kommentarer: