måndag 10 december 2012

Visste ni att...? #3: Homeopati fungerar inte.


Visste ni att: Homeopati inte fungerar? Homeopatin hittades på av den tyske läkaren Samuel Hahnemann i slutet av 1700-talet. Idén bakom det hela menade man att ”lika botar lika”. Om en sjuk person visar symptom av till exempel illamående, skulle denne behandlas med ett preparat som skulle framkalla illamående hos en frisk person. Självklart, eller hur? Men först måste det homeopatiska preparatet tillredas.
Detta görs med hjälp av upprepad utspädning och att vätskan (vanligtvis vatten) skakas och bankas på olika sätt, så kallad "dynamisering" eller "potentiering". 
Problemet med denna utspädning är att slutresultatet är så utspätt att det är väldigt otroligt att ens en enda molekyl av det ursprungliga ämnet (det som i detta fall skulle framkalla illamående) finns kvar. Men det gör tydligen ingenting säger Homeopaterna, för vattnet har ett ”minne”. Ett fantastiskt okänt fenomen som ännu återstår att upptäcka.
Vanligt är nu att detta utspädda vatten droppas på en tablett av något slag, ofta ett sockerpiller. När tabletten torkat (vattnet har alltså avdunstat) är det nu meningen att vi ska tro att denna ”medicin” på nått mystiskt sätt har någon som helst funktion (bortsett från att vara just socker).

I alla de vetenskapliga studier (av god kvalitet) som utförts kan ingen effekt påvisas utöver den man kan förvänta sig av slumpen och/eller placeboeffekten. Inom den medicinska forskningen råder i stort sett konsensus om att Homeopati varken kan fungera eller faktiskt gör det.

Det finns dock vuxna människor som på fullaste allvar tror att Homeopati fungerar och säljer gärna sin ”medicin” till människor som inte vet om att de faktiskt inte får i sig någon form av fungerande substans.

Här kan ni läsa mer om Homeopati och Placeboeffekten.

Inga kommentarer: