fredag 2 juli 2010

Mycket snack i liten verkstad Del 1

Mängder av vetenskapligt upplagda tester av medium och personer med liknande påstådda förmågor har gjorts genom åren, bland annat i Sverige. Personerna som testats har själva fått vara med att utforma testerna så att de bäst skulle kunna mäta just deras förmågor. Ingen har lyckats på dessa tester. Hur bra resultatet måste vara är naturligtvis individuellt mellan de olika testuppläggen, men ingen har nått upp högre än att deras resultat lika gärna skulle kunna vara slumpen.

James Randi har i USA genom sin stiftelse JREF utlyst en million dollar (ca 7 millioner kronor) till den person med påstådda övernaturliga förmågor som kan uppvisa positiva resultat i hans tester. Upplägget är detsamma som i Sverige, att personerna själva är med att utformar hur testerna ska gå till. Först får de genomgå ett preliminärt test, för att sedan om de lyckas bra, göra ett slutligt test för att kunna få pengarna. Ingen har lyckats ta sig förbi ens det preliminära testet. Randi låter de testade att försöka igen om de vill, men det är ingen som velat pröva sina förmågor igen.

Detta kan ju tyckas lite konstigt. Många av de testade personerna tar betalt av privatpersoner för att utföra sina påstådda förmågor, men när de låter sig själva testas i ett test de varit med att utforma, så misslyckas de varje gång. Varför blir det så kan man ju undra? Bortförklaringarna från de testade är många. Allt från att testet var felaktigt utformat (trots att de själva var med och bestämde) till att personerna som utförde testet inte ”ville” att testet skulle lyckas (vad nu det skulle spela för roll).

Nej, förklaringen är mycket enklare än så. Vetenskapligt utförda tester är objektiva i sin uppläggning. Personliga åsikter och önskemål om resultaten är borttagna ur testmetoden. Ofta är testerna ”blinda”, eller ”dubbelblinda”, dvs att de inblandade personerna inte vet svaren eller kriterierna under själva testet. Detta för att förhindra att testet blir färgat av personliga värderingar. Vidare tillåter inte metoderna att man fuskar under testet. Det är alltså bara den påstådda förmågan som testas. Om personen har förmågan så syns den i testresultatet, om inte så uteblir den. Nu börjar man ju bli lite fundersam här! När de fråntagits möjligheten att fuska samt bedömas av personer med ett personligt önskemål att de ska lyckas, då misslyckas de! Hm, här kan man lägga ihop ett och ett så kanske man kommer fram till var i dessa personers verkliga förmågor ligger.

Kan detta vara förklaringen till att så få personer som säger sig ha dessa förmågor vill låta sig testas? Det tål att tänka på. Om de är ointresserade av Randis pengar (det finns många som använder det som argument för att låta bli) så kan de väl låta sig testas ändå. Det vore väl fantastiskt med ett ”äkta” medium? Bäst i test liksom.

Inga kommentarer: