fredag 6 maj 2016

Visste ni att #8??? "Magiskt tänkande"


Visste ni att många vuxna människor är fast i någonting som kallas för ”magiskt tänkande”? Det är ett uttryck som psykologer ibland använder om hur barn tänker när de försöker förstå hur världen omkring dem fungerar. Det är ett sätt för hjärnan att snabbt och enkelt försöka göra verkligheten förståbar. För unga människor fungerar detta utmärkt, men när detta tankesätt lever sig kvar upp i vuxen ålder blir problemen ibland påtagliga. Man tror att allt i hela världen beror på en själv. Allt är ens eget FEL eller ens egen FÖRTJÄNST. Sambandskedjor blir väldigt förenklade. Saker och företeelser som inte alls hänger ihop blandas samman.
 Inte sällan mixas dessa saker ihop med rena fantasier. Är du inte snäll ger Tomten dig inga julklappar (eller bara mjuka paket). Tandfen ger dig en krona under kudden. Monstret i garderoben och så vidare. Eller ännu värre; ”Det var mitt fel att mamma och pappa gjorde slut”. När det gäller unga personer är detta inget konstigt, utan välkända tankemönster. Men i vuxenvärlden blir detta bara konstigt.

När slutade du tro på Tomten? När du listade ut att det bara var din pappa i ett taskigt lösskägg som var ute och köpte tidningen? Bra! Fick du dina önskade leksaker även fast du inte varit snäll? Bra! När tänker du börja gå under stegar? Eller inte tänka på att det är fredagen den 13:e? Svarta katter som går över gatan? Nycklar på bordet eller sönderslagna speglar. Vidskepelse!!! Orsak och verkan är helt satt ur spel när sådana här fenomen dyker upp. Symboler får helt fantastiska betydelser. Personers ord och handlingar misstolkas å det grövsta. Varför då? 

Vår hjärna är en helt fantastiskt manick som har tagit oss människor dit där vi är idag. Både på gott och på ont. I själva verket är vårt medvetande bara det yttre skalet på en automatiskt mönsterigenkänningsmaskin. En rätt bra sådan till och med. Bra på vad den gör, men dålig på att ha koll på vad som händer sedan. Tänk om vi kopplar ihop fel saker? Tänk om faktiskt X inte berodde på Y? Tänk om bordet i vardagsrummet som du blev så arg på när du slog i lilltån, kanske faktiskt inte ville dig något ont? 

För de flesta vuxna är dessa frågor inte något vi spenderar speciellt mycket tid kring. Vi tror oss redan veta hur saker och ting hänger ihop. Men tänk om vi lärt upp vår hjärna fel redan från början? Djupt lagrad ”fakta” och beteendemönster kommer upp till ytan när vi minst behöver dem.
I min värld ska man lära sig så mycket man kan, på så rätt sätt som möjligt om världen runt sig.  På så sätt lär man sin hjärnas ”undermedvetna” processer så lite fel som möjligt. Då kommer ”rätt” saker fram instinktivt och vi kan en gång för alla börja vara på samma ”våglängd”.
Det finns ”vuxna” människor, med ”vuxna” jobb som tror på spöken… (här fyller ni i själva………….)

Inga kommentarer: