onsdag 24 juni 2015

Visste ni att...? #6 Man kan tjäna pengar på spöken?


Det pågår en normalisering av övernaturligheter i samhället idag. I TV-program som "Det okända" och "En natt på slottet" pratas det med andar och det spökar i varje hörn och skrymsle. Självutnämnda "medier" får fritt fram att göra reklam för sig själva och deras verksamheter i TV-rutan. Programledarna hejar okritisk på dem och de programansvariga tycker att det hela är oskyldig underhållning. I kvällstidningarna blandas kändisskvaller med bilder på "spöken" och berättelser om hemsökta hus. Giriga förlag låter kända "medier" förestå månadsmagin av typen "Nära" fulla med "andlighet" av den övernaturliga sorten. På mässor av typen "Kropp & Själ" virrar folk omkring bland ett stort utbud av New Age-flum, spåtanter, aurafotografering, kristallhealing och andeprat.

"Vad är det för fel med det då?", undrar säker vissa. "Får inte folk tro vad de vill?". Jo, visst får de göra det. Det är inte det som är problemet. Problemet är att de blir utnyttjade. Detta okritiskt exponerande av övernaturligheter genererar pengar. TV-kanalerna får tittarsiffror (och annonsintäkter). Kvällstidningarna får sälja lösnummer och fler klick på nätet (och annonsintäkter). Magasinen och deras hemsidor likaså. På mässorna öppnar folk villigt sina plånböcker både i biljettkassan och i utställningsbåsen. Det finns pengar att tjäna på att folk tror på dessa övernaturligheter .

Producenterna av allt detta har alltså ett egenintresse att allmänhetens nyfikenhet upprätthålls. De är inte det minsta intresserade av att få sina spöken och andar kritiskt granskade. Därav frånvaron av sådant i den här typen av media. Man kallar det för underhållning och fortsätter normalisera spöken, andar och allsköns annan vidskepelse.

En annan olycklig konsekvens av att övernaturligheterna får stå oemotsagda, är att människor som redan tror på det, eller är osäkra, får en falsk bekräftelse på att dessa fenomen finns på riktigt. Tyvärr så söker sig denna typ av personer sällan till TV-program eller tidskrifter (eller nätsidor) med vetenskapligt innehåll. I de ytterst få produktioner jag sett som faktiskt innehåller ett mått av vetenskaplig skepsis bland övernaturligheterna, har denna tonats ned och i slutändan blir det ändå "oavgjort". Tittaren lämnas med en uppmaning att själva bestämma vad de tror är sant. Allt för att inte ta livet av denna allt för verkliga "kassako". 

Nu har jag ju bara nämnt producenterna av denna typ av "underhållning". Det finns ju andra som vill vara med att dela på kakan. Dessa påpekar dock ofta att de "inte gör detta för pengarnas skull", men är inte sena med att ta betalt. Jag talar om de som säljer övernaturliga tjänster. Självpåstådda medium, siare, healers, djurpratare och allt vad nu de kallar sig för. 

Visste ni att dessa personer lätt kan bli mångmillionärer bara genom att visa upp sin förmåga? (mer om detta i nästa blogginlägg).

De kan ju alltid skänka pengarna till välgörenhet om de inte vill ha dem... (eller till mig)

Inga kommentarer: